Hero and Heroin saya

BEWARE !


selamat pagi semua..huh pagi pagi title entry dah buat anda terkejut..bukan setakat korang, usema sendiri pon terkejut tau ..usema ada tertengok, terpandang, terjeling picture ni kat facebook..so nak share dengan korang semua..berhati-hati sebelum makan buah epal.. untuk tahan lama, buah epal akan disalut dengan lilin yang mungkin akan membawa bahaya kepada anda..erm..bijak bijak 




kepada yang dah tahu tu, alhamdulillah.. yang tak tahu? okay dengan ini officially kite geng ! :)

Sharing is Caring kan ? ^_^

PETUA IMAM SYAFIE




Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

Sharing is Caring kan ? ^_^

Sungai terjernih di dunia!


so kalau korang nak tau ni la Sungai Verzasca yang terletaknya di Switzerland yang mempunyai air yang sangat jernih sehingga boleh nampak keadaan di atas sangat jelas. awww! super duper awesome kan? 









nasib baik sungai ni kat Switzerland kan? kalau tak mesti bawak satu family pergi berkelah..kikiki

Sharing is Caring kan ? ^_^

Beza SOLEH dan MUSLIH


Soleh dan Muslih.

Soleh adalah baik, taat kepada Allah SWT, menjauhi laranganNya dan mentaati perintahNya.

Muslih pula, selain merupakan seorang yang soleh, dia berusaha men'soleh'kan orang lain.

Soleh hanya untuk diri sendiri. Cukup sekadar jaga diri sendiri.

Tetapi hendak menjadi seorang yang muslih, perlunya pada sensitiviti yang tinggi, pengurusan yang baik, strategi yang mantap, pandangan yang jauh, dan kumpulan(team) yang mantap.

Kerana muslih bukan sahaja hendak memperbaiki dirinya, tetapi juga orang lain.

Maka bila kita menaikkan pemimpin, pemimpin kena ada ciri-ciri muslih ini. Tidak boleh sekadar soleh. Lerana pemimpin perlu memimpin orang lain.

Dan kita hakikatnya adalah pemimpin. Maka kita kena didik diri kita agar tidam sekadar soleh, tetapi mampu menjadi muslih.

Bermula dengan diri dan yang terdekat, kemudian kepada masyarakat.


cc to : Hilal Asyraf

Sharing is Caring kan ? ^_^

Fakta menarik mengenai MATA kita!





1. Bayi yang baru dilahirkan tidak akan mengeluarkan air   mata apabila menangis sehingga mencapai umur 4-13 minggu. 

2. Mata manusia akan berkelip kira-kira 12 kali satu minit dan kira-kira 4 200 000 kali setahun.

3. Dalam banyak-banyak otot yang ada di dalam badan, otot yang mengawal mata adalah paling aktif. 

4. Mustahil untuk bersin dengan mata yang terbuka. 

5. Saiz mata manusia sentiasa kekal semenjak kecil tetapi hidung dan telinga sentiasa membesar. 

6. Apabila mata berkelip, ia membantu untuk membersihkan sekeliling bola mata supaya sentiasa bersih dan lembap. Apabila terdapat sesuatu benda cuba untuk masuk ke dalam mata, kita akan berkelip secara automatik. 

7. Badan kita mempunyai perlindungan semulajadi untuk melindungi mata. Bulu mata membantu untuk membuang habuk daripada mata. Kening pula berfungsi sebagai mengelakkan peluh daripada masuk ke mata. 

8. Kornea ikan jerung digunakan dalam pembedahan kerana mempunyai persamaan dengan mata manusia. 

9. Penyebab utama yang menyebabkan mata buta adala disebabkan penyakit diabetes. 

10. Berat bola mata manusia adalah kira-kira 28 gram.

11. Mata manusia dapat membezakan 500 jenis warna. 

12. Kornea merupakan satu-satunya tisu hidup dalam badan yang tidak mempunyai saluran darah. 

13. Membaca pada skrin komputer adalah 25% lebih lambat berbanding pada kertas.

14. Semua bayi yang baru lahir mempunyai masalah buta warna. 

15. Sesetengah manusia akan mula selesema jika terdedah kepada cahaya matahari ataupun cahaya masuk ke dalam mata.

Sharing is Caring kan ? ^_^

HIMPUNAN HADITH PALSU BERKAITAN BULAN REJAB



Maka datanglah kembali Bulan Rejab dan tersebarlah kembali hadith-hadith palsu yang popular tetapi tidak pasti ketulenannya. Saya ambil pendekatan ini dengan berkongi beberapa hadith palsu berkaitan kelebihan Bulan Rejab supaya penggemar 'share' tanpa menyelidik terlebih dahulu ini men'delete' kembali post mereka dan berhenti 'berharap' dengan ganjaran-ganjaran yang bakal diperolehi. Ikhlaskan ibadah kepada Allah dan dambakan Syurga, bukan ganjaran.


1. "REJAB adalah bulan Allah, Sya'ban bulanku dan Ramdahan bulan umatku….. (dan seterusnya yang terlalu panjang untuk dinukilkan)."

Hadith ini adalah Maudhu' (palsu). Sumber: Himpunan Hadis Dhaif dan Maudhu' (Jld 1) - Drs Abdul Ghani Azmi [ms 529]

2. "Barangsiapa berpuasa sehari dari bulan REJAB disamakan dengan puasa sebulan . Barangsiapa berpuasa tujuh hari dari bulan REJAB nescaya ditutup baginya pintu-pintu Neraka Jahim yang tujuh. Barangsiapa berpuasa lapan hari dari bulan REJAB nescaya dibukakan bagikan baginya pintu-pintu Syurga yang lapan itu. Barangsiapa berpuasa sepuluh hari dari bulan REJAB maka Allah menukarkan kejahatan-kejahatannya dengan kebaikan-kebaikan, dan barangsiapa berpuasa lapan belas hari dari bulan REJAB nescaya berserulah seorang penyeru bahawasanya telah diampunkan apa yang telah lalu dan mulakanlah amalan."

Hadith ini tidak sah dan Matruk(dinukil oleh pendusta). Sumber: Himpunan Hadis Dhaif dan Maudhu' (Jld 1) - Drs Abdul Ghani Azmi [ms 5244]

3. "Kelebihan REJAB atas segala bulan bagaikan kelebihan Al-Quran atas segala zikir, kelebihan Sya'ban atas segala bulan adalah seperti kelebihan Muhammad atas segala para Nabi dan kelebihan Ramadhan atas segala bulan bagaikan kelebihan Allah atas segala hambanya."

Hadith ini adalah Maudhu'. Sumber: Himpunan Hadis Dhaif dan Maudhu' (Jld 1) - Drs Abdul Ghani Azmi [ms 517]

4. "Bahawasanya di dalam Syurga ada sebuah sungai yang dipanggil REJAB, airnya lebih putih daripada susu dan lebih manis daripada madu, barangsiapa berpuasa sehari sahaja dari bulan REJAB nescaya Allah memberinya minum dari sungai itu."

Hadith ini adalah Batil. Sumber: Himpunan Hadis Dhaif dan Maudhu' (Jld 1) - Drs Abdul Ghani Azmi [ms 5143]

[credit: Ustaz Khairul Azmi (pengajar Ma'ahad Darul Fikri Kuantan Pahang) lulusan bahagian hadith di al-Azhar University]



SALAM REJAB DAN SELAMAT BERIBADAH :)

Sharing is Caring kan ? ^_^

Istimewanya yang bergelar WANITA





Lelaki Inggeris bertanya : Kenapa dalam Islam wanita tidak boleh jabat tangan dengan Lelaki?

Syeikh menjawab : Dapatkah kamu berjabat tangan dengan ratu Elizabeth?

Lelaki Inggris menjawab : Oh tentu tidak boleh! Cuma orang-orang tertentu saja yang dapat berjabat tangan dengan ratu.

Syeikh tersenyum & berkata : Wanita-wanita kami (Kaum muslimin) adalah para ratu, & ratu tidak boleh berjabat tangan dengan Lelaki sembarangan (yang bukan mahramnya).

Lalu si Inggris bertanya lagi : Kenapa perempuan Islam menutupi tubuh dan rambut mereka?

Syeikh tersenyum dan punya 2 coklat, ia membuka yang pertama terus yang satu lagi tertutup. Dia melemparkan keduanya ke lantai yang kotor.

Syeikh bertanya : Jika saya meminta Anda untuk mengambil satu coklat, mana yang Anda pilih?

Si Inggris menjawab : Yang tertutup...

Syeikh berkata : Itulah cara kami memperlakukan dan melihat perempuan kami.

Sharing is Caring kan ? ^_^




tak perlu hina mereka kerana kemiskinannya, kerana mungkin mereka miskin di dunia tapi kaya di akhirat.. so, berbaik sangka lah sesama manusia ^_^

Sharing is Caring kan ? ^_^

semalu :)



Pokok semalu pun tahu malu kalau dipegang oleh manusia, tapi sesetengah manusia sudah hilang rasa malu bila dipegang oleh bukan mahram...






Sharing is Caring kan ? ^_^

rezeki oh rezeki :)


selamat pagi semua ! semoga kalian sihat-sihat je tau.. :) alhamdulillah hari ni usema dapat tau result semester 3.. alhamdulillah syukur dengan apa yang diperolehi ! MAN JADDA WA JADDA kata salah seorang sahabat baik usema.. apa apa pun, ramai yang berpuas hati dengan result masing-masing.. so, congrats to all of you !! and anyway , thanks to my lovely makcik yang kasi usema buku ni :)



yes, memang sedih sangat sebab tak dapat pergi pesta buku :) 


Sharing is Caring kan ? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...